12 Şubat 2010 Cuma

VERASET VE İNTİKAL İŞLEMLERİ


Gayrimenkul sahibi bir kişi vefat ettiğinde geride kalan mirascılarına kanun veraset ve intikal işlemlerini ilk 3 ay içersinde yaptırması gerektiğini belirtiyor.
Kişiler bu üzüntülü günlerinde ister istemez bu süreyi aşabiliyorlar. Bunun sonucunda da yapılması gereken veraset ve intikal işlemleri geciktiginden veraset vergisi ve emlak vergisi cezalı olarak ödeniyor.
Maalesef veraset ve intikal işlemleri uzun bir süreyi ve takibi gerektiriyor. Mirascılar bir avukata veya emlak danışmanına vekalet vererek bu işlemlerini takip ettirip yaptırabilirler.Tabi ki vekalet verilen kişinin güvenilirliği ve nasıl bir vekalet verilmesi gerektiği çok önemlidir.
Aslında veraset ve intikal işlemlerinin kısa sürede yapılması geride kalan mirasçılarının lehine olacaktır. Çünkü miras olarak kalan Gayrimenkulun satışı gündeme geldiğinde seri bir şekilde normal tapu işlemleri yapılamaz. Mirasçıların üzerine daha tapu dönmemiştir.
Kişilerin karşısına yine uzun bir süreç alan veraset ve intikal işlemleri çıkacaktır. İşlemler başlatılıp evrak takibi yapılsa da belkide alıcı gayrimenkulü almaktan vazgeçecek satış işlemi dolayısıyla gecikecektir. İşlemlerde istenen veraset ilamını çıkarmak için bile başvuracağınız Sulh hukuk Mahkemesinin yogunluk durumuna göre 3 _ 4 hafta beklemenizi gerektirebilir.
Elinizde tapu aslı ve ölüm raporu ( kağıdı ) bulunduktan sonra sırasıyla Adliyedeki( veraset ilamı almak için) Veraset vergi dairesindeki ( muhtarlıktan ve Gayrimenkulun bulundugu belediye den rayiç bedeli evrakları teslim edilecek ) işlemleriniz bittikten sonra evrağınızın veraset vergi dairesindeki işlemlerinin sonuçlanmasını beklersiniz. veraset verdi dairesindeki yogunluga göre 1 ila 20 gün sonra evrak çıkınca tahakkuk eden vergi yatırılır. geçmiş yıllara ait vergi borçları belediye ye yatırılır. Veraset vergi dairesinden alınan evrak ve tapu işlemleri için gerekli evraklarla gayrimenkulun bulunduğu ildeki tapu dairesine gidilir.Mirasçıların üzerine tapu işlemi yapılır. Tüm mirasçıların bulunması tapu için istenen evrakları getirmesi veya vekalet verildi ise vekaleten yapan kişinin tapu için gerekli evraklarla tapu işlemini yapması gerekir.
Burada önemli olan ölen kişinin son son ikamet ettigi yer esas alınarak oraya ait veraset verdi dairesine başvurulması gerektigidir. Gayrimenkulların bulundugu yerin belediyesinden rayiç bedellerinin çıkarılması vergilerinin ödenmesi veraset ve intikal işlemlerinin en zor tarafı olsa gerek. Yazdıklarımdanda anlaşilabilecegi gibi veraset ve intikal işlemleri uzun sürüyor ve özenle evrak takibi gerektiriyor.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ İŞLEMLERİNİZİ YAPTIRMADI İSENİZ BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ...
İŞLEMLERİNİZİN ÖZENLE TAMAMLANACAĞINDAN EMİN OLABİLİRSİNİZ....

CİHAN HANEDAN EMLAK
0538 737 53 67 0532 707 80 82



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder